En review av The Game Changers

Det ble nylig gitt ut en ny dokumentar på Netflix om vegansk kosthold og prestasjon. Mange har sett denne filmen og stilt meg spørsmål om denne dokumentaren, så her kommer min gjennomgang av de viktigste tingene jeg ønsker å trekke frem fra denne filmen.

Vegansk kosthold
Aller først vil jeg si at jeg ikke har noe imot vegansk kosthold. Om man ser på de offentlige anbefalingene for ernæring anbefales det at majoriteten av kostholdet vårt skal komme fra planter (1). Jeg har også flere kunder som er veganere. Samtidig ser jeg ikke helt behovet for å gjøre unødvendige restriksjoner i kostholdet. Jo mer man kutter ut fra kostholdet, jo vanskeligere blir det å dekke næringsbehovet. Animalske kilder inneholder en rekke næringsstoffer og spesielt proteiner av høy kvalitet som jeg kommer til å diskutere senere.

Interessekonflikter
Litt komisk er hvordan denne filmen fremstiller kjøttindustrien og at forskningen deres er sponset. Samtidig er samtlige leger og eksperter i denne dokumentaren veganere og tjener penger på å promotere et vegansk kosthold. I tillegg er det verdt å nevne at produsenten James Cameron er direktør i firmaet Verdiant Foods som selger organisk erteprotein (2). Arnold Schwarzenegger som også er med i filmen er også deleier i firmaet Ladder som selger veganske produkter (3). Interessekonflikter blir alltid nevnt i vitenskapelige tidsskrifter for en grunn og jeg synes at dette burde kommet tydeligere frem i denne filmen også.

Selektivt utvalg av utøvere
Mange av utøverne som blir trukket frem i denne filmen er veganere og filmen skal fremstille det som at disse utøverne presterer så mye bedre enn alle andre utøvere fordi de er veganere. Fakta er at det finnes utøvere som er langt bedre enn de utøverne som blir trukket frem i deres respektive idretter og de er ikke veganere. UFC fighterne Conor McGregor og Nate Diaz er det som får mest oppmerksomhet i denne dokumentaren. De får det til å virke som at Diaz vant fordi han er veganer (vegetarianer da han spiser egg og fisk), mens McGregor spiser biff flere ganger om dagen. Det er verdt å nevne at McGregor måtte opp 2 vektklasser for å stille i denne kampen. Det de ikke nevner er at McGregor vant rematchen noen måneder senere og nei han ikke hadde lagt om til vegansk kosthold til denne kampen.

Gladiator kosthold
Gladiatorer blir fremstilt som muskuløse krigere med lav fettprosent, men sannheten er at de var slaver og hadde en del fett på kroppen (4). Det gir mening at de levde på primært plantebasert kosthold da det er billigere. Samtidig vil det å ha ekstra fett på kroppen ha vært en fordel for å beskytte mot kuttskader. Selv om kostholdet deres primært bestod av et kosthold bestående av plantebaserte kilder med et høyt innhold av karbohydrater og fett (5) er det indikasjoner basert på nitrogenverdiene at de også spiste animalske kilder (6).

Proteinkvalitet
Proteiner består av aminosyrer hvor 8 av de er essensielle. Forskjellen på animalske og plantebaserte proteinkilder er at førstnevnte inneholder alle de 8 essensielle aminosyrene, mens plantebaserte med unntak av soya, quinoa og hemp mangler en aminosyre. De blir derfor definert som ukomplette proteinkilder hvilket er grunnen til at det blir anbefalt å kombinere belgfrukter og korn for å få en fullstendig aminosyreprofil ved vegansk kosthold.  En av aminosyrene som ser ut til å være viktig spesielt for muskelvekst er Leucin (7). Det kreves ca 3 g Leucin til hvert måltid for å oppnå en såkalt «leucinterskel» for å få maksimal effekt på proteinsyntesen og animalske kilder, spesielt melkeprotein er veldig rikt på Leucin.
Studier viser at kvaliteten på protein fra animalske kilder er bedre sammenlignet med plantebaserte proteinkilder (8,9). I den ene studien viste det seg at 25 g myseprotein var nok til å oppnå denne «leucinterskelen», mens det krevdes dobbelt så mye soyaprotein for å oppnå den samme responsen (8). I praksis så betyr dette at plantebaserte proteinkilder krever større mengder med proteiner for å få samme respons på proteinsyntesen noe som også har blitt vist i en annen studie hvor de brukte risprotein (10). For utøvere som er opptatt av å holde en vektklasse, kan dette by på utfordringer da det totalt sett kreves mer mat for å komme opp i proteinmengdene som kreves for å kompensere for den lavere proteinkvaliteten.

Protein og prestasjon
I filmen så snakker de om å bruke protein som energi for trening. Karbohydrater er det kroppen foretrekker å bruke som energikilde ved aktiviteter med høy intensitet, mens proteiner er ønskelig å brukes for restitusjon, vekst og vedlikehold av blant annet muskulatur. De snakker også om at veganere får i seg mer enn nok proteiner og at dette ikke er noe man må bekymre seg for. Proteininntaket anbefales å ligge mellom 1.6-2.2 g/kg/dag (11), men i en stor studie på vegansk kosthold, fant de at veganere får i seg gjennomsnittlig 83 g per dag (12). For en utøver på 80 kg tilsvarer dette ca 1.0 g/kg/dag.

Animalsk protein og helse
Videre i filmen blir det nevnt at vegansk kosthold er det eneste kostholdet som kan redusere risikoen for hjerte og karsykdommer. Dette stemmer ikke, da middelhavskosthold (som inneholder animalske kilder) har vist seg å ha en god effekt på å redusere risikoen for hjerte og karsykdommer også (13). Det trekkes ofte frem at animalske kilder fører til økt inflammasjon i kroppen som igjen kan øke risikoen for diverse sykdommer. Årsaken til denne økte inflammasjonen er nok sterkere forbundet med høyere vekt og kaloriinntak og veganere har vist seg å konsumere ca 600 mindre enn kjøttetere (12). Dette vil man ofte se på markører for diabetes og hjerte karsykdom som forbedres markant når man går ned i vekt. Kjøtt som kommer fra magre kilder ser heller ikke ut til å ha den samme negative effekten på helse som kjøttprodukter med høyere fettinnhold (14,15).

Oppsummert
Filmen er veldig interessant og at en større andel av kostholdet bør komme fra planter tror jeg ingen eksperter er uenig i. Likevel blir det for mange påstander hvor man selektivt velger ut forskning, eksperter og utøvere for å støtte opp at vegansk kosthold er overlegent andre type kosthold. Dette er ikke sånn det fungerer da man se på den totale forskningen og trekke konklusjoner ut ifra det. Kildekritikk var derfor savnet i denne filmen.

Referanser

  1. https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/kostrad-for-befolkningen
  2. https://www.plantbasednews.org/news/james-camerons-140-million-drive-create-vegan-protein
  3. https://ladder.sport/pages/about
  4. https://outofthiscentury.wordpress.com/2010/01/30/fat-gladiators-modern-misconceptions-regarding-the-dietary-practices-of-swordsmen-of-the-ancient-roman-arena/
  5. https://www.atlasobscura.com/articles/what-did-gladiators-eat
  6. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0110489
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16777941
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25757896
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19589961
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3698202/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28698222
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967195/
  13. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCRESAHA.118.313348
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30721948
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3238465/